Hyppig vannlating

Moderators: tomers, Simira

MariaFH
Husvarm
Husvarm
Posts: 148
Joined: Thu Nov 27, 2008 23:46

Hyppig vannlating

Post by MariaFH »

Hei,

Lurer på om det er noen som er plaget med at de må tisse hele tiden? Jeg har vært voldsomt plaget i noen uker nå. Kjenner det spesielt godt om natta, selv om det er der hele tiden. På natta må jeg på do alt fra 3-6 ganger før jeg klarer å sovne. Sliter også med tidvise smerter i blæreområdet som gjerne kommer en liten stund etter jeg har vært på do , og kan til tider ikke ligge verken på siden eller på magen for det irriterer blæra sånn at jeg må på do eller får smerter igjen. Svir ikke og gjør ikke vondt når jeg tisser, og slår ikke ut på urinveisinfeksjon/blærebetennelse. Har hatt det en del ganger, og dette kjennes heller ikke helt slik ut. Blir gal av dette som forstyrrer nattesøvnen..!

Gjest

Re: Hyppig vannlating

Post by Gjest »

JA! Jeg har hatt de samme problemene. Akkurat nå er jeg i en periode hvor de er vekk. Men hadde de sammenhengende i over 1 år. Det gikk så langt at jeg faktisk tisset på meg flere ganger, da funksjonen som styrte blæra virket å være "ute av drift" :-) Vet ikke om det har noen sammenheng, men i samme periode fikk jeg påvist antistoffer mot cytomegalovirus. I tillegg hadde jeg sammenhengende urinveisinfeksjon i ca 4 måneder. Det var pga streptokokk-B bakterier,- og antibiotika funket rett og slett ikke. Men selv om infeksjonen ble borte og ikke var synlig på prøver, så var de samme problemene der. Jeg var til og med hos gynekolog for å utelukke eventuelle problemer i underlivet. Plutselig etter ca 1 år, så forsvant de mer og mer. Men i dårlig perioder kan jeg fortsatt merke det. Så hos meg har jeg satt det på ME konton. Men du bør få sjekket det hos lege uansett...hvis det ikke gir seg. Begynnende nyresten kan gi lignende plager - det samme kan clamydia-infeksjon i urinrøret. Eller rett og slett overaktiv blære syndromet...og også plager i underlivet som trykker på blæren..... altså...mange muligheter.. :-)

User avatar
hjerter
Rotfast
Rotfast
Posts: 2383
Joined: Fri May 27, 2011 14:38
Location: Rogaland

Re: Hyppig vannlating

Post by hjerter »

Ja, og det med natta er plagsomt. Ikke hatt det før.
Tenk at det er 3 år siden jeg ble medlem her og fremdeles kriger mot de samme symptomene...

tomers
Moderator
Posts: 387
Joined: Sat Jun 25, 2011 01:11

Re: Hyppig vannlating

Post by tomers »

Når det gjelder det å tisse så bør man legge merke til om det er unaturlig tissing i forhold til væske mengden man drikker.
Før ME så trente jeg i mange år og drakk da ca 3-3,5 liter vann om dagen.
I henhold til den mengden jeg drakk så ble det litt oftere dobesøk.
Etter at jeg fikk ME så har jeg i perioder veldig behov for å tisse uten å ha drukket noe spesielt med vann, gjerne 3-4 ganger i løpet av en time.
Slik kan det holde på i flere dager men sjelden når jeg skal sove.
Deretter forsvinner tissebehovet en stund.
Så det er den uvanlige tissebehovet jeg opplever som jeg muligens kan tenke har med min ME og gjøre
«Når du står i dritt til halsen, kan du ikke henge med hodet»

Tussen
Groddfast
Groddfast
Posts: 1606
Joined: Sat Nov 26, 2005 23:38
Location: Oslo

Re: Hyppig vannlating

Post by Tussen »

Om det blir et varig problem, og de ikke finnen noen logisk årsak, så kan du diskutere med legen din om det hadde vært aktuelt å få prøve Minirin nesespray som symptomlindring på nettene en periode. Den får kroppen til å holde på vannet i åtte timer.
Tussen
---------
"Jeg har aldri mislyktes, jeg har bare funnet 10.000 måter det ikke fungerer på!"
Thomas Edison

MariaFH
Husvarm
Husvarm
Posts: 148
Joined: Thu Nov 27, 2008 23:46

Re: Hyppig vannlating

Post by MariaFH »

Takk for svar dere! Begynner å tenke at det kanskje er interstitiell cystitt. Det er jo også komorbiditet med ME. Symptomene stemmer i alle fall veldig, og har vært plaget med smerter, svie og trykk i perioder før også, men aldri så intenst og sammen med så sterk trang til å tisse. Det virker i alle fall logisk i og med at det kjennes litt ut som UI, men ikke med den sterke svien akkurat når jeg tisser. Jeg skal i alle fall få sjekket det ut. Fikk noen tabletter av fastlegen i dag som jeg skulle prøve for overaktiv blære, og så skal jeg tilbake neste fredag. Slo ikke ut på urinveisinfeksjon verken der nede eller på mine egne stix.

Lysglimt: Kan det være noe liknende som du lider av i perioder/har slitt med? Det er jo en slags betennelsestilstand i blæren som ikke er direkte urinveisinfeksjon som kan påvises, og som ofte er assosiert med irritabel tarm. Magen min har vært ute på tur siden jeg fikk dette og, så jeg ser en sammenheng. Skal i alle fall be om videre henvisning neste fredag:).

tomers: Jeg drikker ikke mer enn normalt, så det er nok ikke det her. Men det har nok helt sikkert en sammenheng med ME-en ja.

Tussen: Takk for tipset!:)

User avatar
Stjernøye
Moderator
Posts: 1430
Joined: Thu Apr 02, 2009 13:16
Location: Oslo

Re: Hyppig vannlating

Post by Stjernøye »

Da jeg var på utredning for ME var hyppig vannlating et av spørsmålene de stilte, og ser i papirene mine at det er brukt som et symptom på ME så det er ikke uvanlig. Jeg får det av og til og varer gjerne en dag, uavhengig om jeg har drukket mye. Synes det hjelper å spise noe salt eller trikke et halvt glass med saltvann, men av og til gjør jeg det for sent og da er det igang :p Har tenkt på det nesten som "diaré foran" av og til :P

Men har helt måttet slutte å drikke té hvis jeg ikke skal være hjemme i uoverskuelig fremtid, for da setter jeg det igang på flekken.
Musikkjournalist og fotograf. Sånn når verden tillater det :)
HOPE = Hold On Pain Ends
Bloggen min

badeand
Fast plass
Fast plass
Posts: 852
Joined: Mon Jan 02, 2012 16:25

Re: Hyppig vannlating

Post by badeand »

MariaFH wrote:Takk for svar dere! Begynner å tenke at det kanskje er interstitiell cystitt.
Det var akkurat det jeg tenkte når jeg leste førsteposten. Jeg vet ikke om du tar Ibux/Naproxen/Voltarol/Globoid/etc, men alle tabletter som er "betennelsesdempende" kan gjøre det værre.
Om meg: syk, ikke ME-diagnose.
Mye friskere nå enn da jeg registrerte meg. :)

Gjest

Re: Hyppig vannlating

Post by Gjest »

Interstitiell cystitt kan absolutt ligne på det jeg hadde ja. Det gikk jo over av seg selv etter ca 1 år, men kan komme igjen i perioder. Hmmm...hadde aldri hørt om dette før jeg.

mhj
Moderator
Posts: 2054
Joined: Sun Feb 25, 2007 21:38
Location: Øst i landet

Re: Hyppig vannlating

Post by mhj »

MariaFH wrote:Takk for svar dere! Begynner å tenke at det kanskje er interstitiell cystitt. Det er jo også komorbiditet med ME. Symptomene stemmer i alle fall veldig, og har vært plaget med smerter, svie og trykk i perioder før også, men aldri så intenst og sammen med så sterk trang til å tisse. Det virker i alle fall logisk i og med at det kjennes litt ut som UI, men ikke med den sterke svien akkurat når jeg tisser. Jeg skal i alle fall få sjekket det ut. Fikk noen tabletter av fastlegen i dag som jeg skulle prøve for overaktiv blære, og så skal jeg tilbake neste fredag. Slo ikke ut på urinveisinfeksjon verken der nede eller på mine egne stix.

Lysglimt: Kan det være noe liknende som du lider av i perioder/har slitt med? Det er jo en slags betennelsestilstand i blæren som ikke er direkte urinveisinfeksjon som kan påvises, og som ofte er assosiert med irritabel tarm. Magen min har vært ute på tur siden jeg fikk dette og, så jeg ser en sammenheng. Skal i alle fall be om videre henvisning neste fredag:).

tomers: Jeg drikker ikke mer enn normalt, så det er nok ikke det her. Men det har nok helt sikkert en sammenheng med ME-en ja.

Tussen: Takk for tipset!:)
Heia Maria ;)

Ja kan jo ikke få dette helt ute av hodet heller. Det kan jo ikke utelukkes at det har oppstått en betennelsesreaksjon som du sier og at denne ikke er av bakteriell art. Leste på symptomene på nevne tilstand. Vel, det er i det minste etablerte rutiner for undersøkelse av en slik tilstand - det er den positive siden.

Vel du kjenner meg og synsinger: Neste spørsmål blir jo Hva sier resten av prøveverdiene dine som kan gi hint eller indikasjon på inflammasjon/betennelse. urinsyrenivåer, forhøyet ferritinlager, WBC (de hvite leykocyttene - hele rekka), andre prøveverdier som har med nyrer og utskillelse. Ligger det høyt i intervallet eller over eller under?

hmmm
Læresetningen er: *3-2-1 STOPP* *Indre styrke og mot* *Tro, håp og kjærlighet* *Balanse, ro, harmoni og flyt*

Utredning ved LHK/SmedS http://www.strommenmedisinskesenter.no/ fra april 2009 :-)

Bloggen min kan du lese her: http://totoneimbehl.wordpress.com/

MariaFH
Husvarm
Husvarm
Posts: 148
Joined: Thu Nov 27, 2008 23:46

Re: Hyppig vannlating

Post by MariaFH »

Stjerneøye: Ja, det er jo absolutt et ME-symptom, men dette som jeg har er helt overdrevent mye og også med smerter. Jeg har jo hatt perioder med hyppig vannlating før, både det og mageproblemer fikk jeg en tid før jeg ble syk. Men da følte jeg i alle fall at jeg fikk tømt meg skikkelig, og ikke måtte på do 2 sek senere. Nå er det annerledes. Har hatt smerter ved vannlating før også, men aldri i denne grad sammen med hyppighet når det ikke er en urinveisinfeksjon.

badeand: Ja, jeg begynner å lure. Har hatt en del smerter i blærene og urinveiene uten at det har vært UI oppgjennom. Har bare akseptert at sånn er det når jeg har ME, men nå er det blitt veldig plagsomt i samband med at jeg må på do hele tiden, og at det gjør vondt og irriterer blæra slik at jeg må på do når jeg ligger på siden og magen. Det eneste som ikke passer helt er at det beskrives at smertene ved interstitiell cystitt blir mildere etter du har vært på do. Sånn er det ikke for meg egentlig..trykket kan bli litt borte etter å ha vært på do flere ganger, og smertene kan mildne, men jeg svir og verker som regel en god stund etter å ha vært på do. Bruker ikke så mye ibux eller smertestillende, men skal i alle fall passe på å ikke bruke noe av det nå. Begynte på sånn ibuxsalve i dag fordi jeg har en betennelse i ryggen, etter råd fra fysioterapeuten min. Håper ikke den er like "farlig" for dette?

Lysglimt: Hadde ikke hørt så mye om det før jeg heller...Men jeg skal be om å utredes grundig for dette. Har jo også hatt perioder med store smerter etter å ha vært på do som sagt, men aldri i den grad og så plagsomt som nå.

Mhj: Heihei;) Hehe..Hmm..jeg vet ikke om jeg har tatt de prøvene du nevner. Tok kun en helt vanlig urinprøve på legekontoret, en sånn som er ferdig på noen minutter. Der var det ingenting. Betennelser..tja..har betennelser i både mage og rygg. Vet ikke om det har en sammenheng med dette. Du kan nok mye mer enn meg her;). Går forresten ikke på KDMs behandling hvis noe av det du nevner er mer spesialiserte prøver. Men hvis det skulle vise seg å være en ikke-bakteriell betennelse i blæren eller omkringliggende områder..er det så mye man kan gjøre med det? Leser forresten at man skiller mellom to typer interstitiell cystitt: der hvor man kan finne en årsak eller se en betennelse, og der hvor det kun er subjektive plager..ellernoesånn?

Aili
Husvarm
Husvarm
Posts: 73
Joined: Sun Apr 24, 2011 21:10
Location: Østlandet

Re: Hyppig vannlating

Post by Aili »

Jeg har også hatt slike plager tidligere som trådstarter forteller om, ble grundig utredet på ene og andre måten og fikk diagnosen interstitiell cystitt. Ingen bakterielle funn, men fikk likevel en lengre kur Hiprex og problemet dempet seg kraftig. Det hender jeg kjenner snev av det, gjerne samtidig som jeg er ekstra sliten eller er forkjølet eller noe, men det går seg til igjen etterpå.
Man blir født og blir til, man dør og blir fra
Mellom til og fra - beveger jeg meg hit og dit - under himmelen

Post Reply