ME-forum

Møteplass for mennesker som har Myalgisk Encefalopati, deres pårørende og andre interesserte.
Det er nå man des 11, 2017 20:15

Alle klokkeslett er UTC+01:00
Legg inn nytt emne  Svar på emne  [ 2 innlegg ] 
Forfatter Melding
Legg innLagt inn: søn feb 19, 2017 07:05 
Offline
Stamgjest
Stamgjest

Registrert: søn apr 27, 2014 12:59
Innlegg: 242
Siter:
Dette er den første av tre artikler som er konklusjoner fra et symposium om tarmens viktige mikrober i regi av Komité for geomedisin – mat, miljø, helse, Det Norske Videnskaps-Akademi i oktober 2016.

Siter:
Tarmens viktige mikrober har stor betydning for helsen

Siter:
Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.

http://forskning.no/2017/02/tarmens-viktige-mikrober-har-stor-betydning-var-ernaering-og-helse#.WKf_fLj50ak.facebook
Siter:
Gjennom de senere års forskning og populærvitenskapelig formidling har vi blitt mer klar over at tarmens bakterier, virus og sopp – eller mikrobiotaen i tarmen som det også kalles, har stor betydning for vår helse, og utvikling av sykdom.

Siter:
Mennesket er avhengig av tarmbakterienes gener for fordøyelse av maten, dannelsen av viktige næringsstoffer, samt for optimal funksjon av immunforsvaret, blodforsyningen og nervesystemet. Men vår tarmflora er i endring.

Siter:
Lavt mangfold, alvorlige forstyrrelser eller sammenbrudd i dette økosystemet fører til dysbiose som kan gi seg utslag i en rekke ulike lidelser som synes å ha en felles årsak.


Siter:
Fordi tarmmikrobene våre er så viktige, bør vi sørge for å gi dem den maten de trenger, slik at vi kan ha en artsrik og balansert tarmflora. Det innebærer et kosthold med høy andel grønnsaker og lite bearbeidet mat.

Siter:
Mat som er lite bearbeidet eller mat som er fermentert (produsert med hjelp av gunstige mikrober) tilfører oss mikroorganismer som kan bidra til en artsrik og robust mikrobiota i tarmen. Et kosthold med høyt fettinnhold har vist seg å kunne ha en negativ effekt på tarmfloraen.


Siter:
Antakelig bør vi også forsøke å unngå fremmedstoffer og tilsetningsstoffer som potensielt kan forstyrre tarmmikrobene. Om dette er det foreløpig lite kunnskap, men det er grunn til å stille spørsmål om rester av plantevernmidler og desinfeksjonsmidler i mat og drikkevann, og konserveringsmidler i ferdigmat, har negativ innflytelse på mikrobene i tarmen vår.


Siter:
Uforklart matoverfølsomhet, som inkluderer glutenintoleranse uten cøliaki, er blitt et stort helseproblem. Det forekommer hyppig (hos rundt ti prosent av befolkningen) og er ofte knyttet til invalidiserende symptomer som irritabel tarm, muskel-/skjelettsmerter og kronisk utmattelse.

Undersøkelse av 500 pasienter med matoverfølsomhet ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, gjort av professor Arnold Berstad, viser at allergi nesten aldri er årsaken. Praktisk talt alle pasientene har irritabel tarmsyndrom.

Vel 70 prosent har også muskel- og skjelettplager. Åttifem prosent lider av kronisk utmattelse. Om lag halvparten av de med utmattelse tilfredsstiller internasjonale krav til ME-diagnose og er langvarig sykmeldt.

Sykehistorien er gjennomgående av mange års varighet, og problemene begynner nesten alltid med plager fra magen, ofte etter langvarig antibiotikabehandling tidlig i livet. Deretter baller problemene på seg, gjerne etter nye antibiotikakurer. Basert på disse erfaringene ser det ut til at matoverfølsomhet, inkludert glutenintoleranse uten cøliaki, irritabel tarm, muskel-/skjelettsmerter, kronisk utmattelse og ME er en sykdom, ikke en rekke forskjellige sykdommer.


Siter:
Immuntoleranse betyr at immunforsvaret ikke responderer som det skal på ting som det normalt skal reagere på. Dette kan skje blant annet ved at den ugunstige floraen forårsaker økt nedbryting av den essensielle aminosyren tryptofan. Tryptofan inngår imidlertid i viktige hormoner som serotonin og melatonin – og mangel på serotonin kan ofte forklare dårlig tarmmuskelarbeid og uklar hjerne («brain fog»), mens mangel på melatonin kan forklare dårlig søvn.

Et typisk symptom hos disse pasientene er at de aldri føler seg uthvilt. Den fysiske trettheten antas i stor grad å skyldes det vi kaller oksidativt stress, som innebærer for mye oksidasjonsprodukter som skader kroppens celler. Kanskje er dette forårsaket av at mangel på gunstige melkesyrebakterier fører til for mye oksygen i tarmen og mangel på god fermentering.

Tilstrekkelig tilførsel av antioksidanter vil kunne bidra til å motvirke oksidativt stress. Plantebasert mat er kilde til antioksidanter, og planter i økologisk produksjon, uten syntetiske plantevernmidler og kunstgjødsel, viser ofte høyere innhold av slike stoffer. Mer antioksidanter og mindre fremmedstoffer gjør at det kan være gode grunner til å undersøke om økologisk mat kan påvirke vår tarmflora og dermed vår egen helse på en gunstig måte.


Vil det hjelpe med tilskudd av Tryptofan?

Er det noen på forum som har vært eller er pasient ved Lovisenberg hvor noen av artikkelforfatterne holder til?

Siter:
Teksten er skrevet av:

Aksel Bernhoft, seniorforsker Veterinærinstituttet og leder Komité for geomedisin – mat, miljø, helse, Det Norske Videnskaps-Akademi
Arnold Berstad, professor emeritus/overlege, Lovisenberg Diakonale Sykehus
Merete Eggesbø, seniorforsker Folkehelseinstituttet
Kjetil Garborg, lege Oslo universitetssykehus (OUS)
Odd Magne Harstad, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Arne Holst-Jensen, seniorforsker Veterinærinstituttet
Tore Midtvedt, professor emeritus Karolinska Institutet, Stockholm
Jan Erik Paulsen professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Jan Raa, professor emeritus, Lovisenberg Diakonale Sykehus
Knut Rudi, professor, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
Marius Trøseid, overlege og førsteamanuensis ved OUS/Universitetet i Oslo
Jørgen Valeur, lege og instituttbestyrer, Lovisenberg Diakonale Sykehus
Morten H. Vatn, professor emeritus, Universitetet i Oslo
Agnes Wold, professor Universitetet i Göteborg
Anne-Marie Aas, klinisk ernæringsfysiolog og førsteamanuensis ved OUS/Universitetet i Oslo


Spesielt interesssant for oss med ME er teorien artikkelforfatterne har - jeg gjentar sitat :
Siter:
Sykehistorien er gjennomgående av mange års varighet, og problemene begynner nesten alltid med plager fra magen, ofte etter langvarig antibiotikabehandling tidlig i livet. Deretter baller problemene på seg, gjerne etter nye antibiotikakurer. Basert på disse erfaringene ser det ut til at matoverfølsomhet, inkludert glutenintoleranse uten cøliaki, irritabel tarm, muskel-/skjelettsmerter, kronisk utmattelse og ME er en sykdom, ikke en rekke forskjellige sykdommer.


Toppen
   
Legg innLagt inn: tir feb 21, 2017 22:18 
Offline
Groddfast
Groddfast

Registrert: tir sep 11, 2012 07:40
Innlegg: 1824
:to: Like - knapp trykket


Toppen
   
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Legg inn nytt emne  Svar på emne  [ 2 innlegg ] 

Alle klokkeslett er UTC+01:00


Hvem er online

Brukere i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke svare på emner i dette forumet
Du kan ikke redigere egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg i dette forumet

Søk etter:
Gå til:  
Kjører på phpBB® Forum Software © phpBB Limited
Norwegian (bokmål) Language Pack © Lars Christian Schreiner