Kan det komme i perioder?

Lurer du på om dine symptomer kan stemme med M.E.-diagnose? Her kan du lese om andre som også lurer på det samme, og lese svarene de har fått på sine spørsmål. Du har også muligheten til å stille spørsmål her inne som andre brukere muligens kan svare på. VIKTIG: Ingen her inne kan stille en M.E.-diagnose. Man må igjennom en lang utredning om man mistenker man har M.E., for å få stilt eller utelukket en slik diagnose.

Moderators: tomers, Simira

Post Reply
Heks
Ny bruker
Ny bruker
Posts: 1
Joined: Mon Feb 05, 2018 15:10

Kan det komme i perioder?

Post by Heks »

Hei, og hyggelig å hilse på dere!

Jeg er diagnostisert med FM, men lurer på om det er noen her som sliter på den måten jeg gjør, og om jeg kanskje likevel kan ha en form for ME? Jeg har lest veldig mye rundt om på nettet, og jeg har forstått det som at de i USA ser på FM som en form for ME. I perioder har jeg det fint, jeg er uten leddsmerter, og jeg orker et sosialt liv til en viss grad. Jeg trenger alltid veldig mye søvn, og klarte ikke å beholde jobben min som sykepleier i 50% stilling. Jeg jobber imidlertid på prosjektbasis som skuespiller, og i perioder går det helt fint. I fjor sommer jobbet jeg i hele seks uker, og det var ganske intensivt. Etterpå var jeg ekstremt sliten riktignok, og var innlagt på sykehus i ca to måneder, med kun litt strikking og TV-kikking som aktiviteter. I tillegg jobber jeg som forfatter og sanger. Dette klarer jeg for det meste fordi jeg kan styre min egen tid. Jeg er veldig effektiv mens jeg skriver, og får gjort mye på et par timer. Når det gjelder sangen blir det selvsagt en del jobbing med øving og konserter. Men igjen: jeg styrer min egen tid.

Symtpomer: jeg har alle de klassiske symptomene på fibromyalgi, og er helt lenket til seng/sofa når smertene slår til (regner med at de fleste kjenner til symptomene?). Utenom: Jeg har noe som vi kaller "økedager" (akkurat som da ungene hadde økedager med ammingen :) ). Da sover jeg nesten 4 - 5 dager i strekk. Jeg har kronisk, invalidiserende migrene (annenhver dag før), men etter mye prøving, holder jeg det til en viss grad i sjakk meg et medikament som heter Topimax. Jeg har i tillegg kronisk forhøyet trykk i hjernen, og er derfor medisinert med trykkdempende medisiner. Når det gjelder synet, er jeg ekstremt nærsynt, men jeg justerer det selvsagt med briller/linser. Jeg får aldri helt klart syn, men det er godt nok til å kjøre, og jeg ser jo på TV og sånn. Er vant til å se bittelitt tåkete. Blodtrykket mitt blir noen ganger ekstremt lavt. En gang var det så lavt som 50/29, da ble jeg rushet på sykehuset. Halsen er en side for seg. Litt fri nå, men jeg hadde vondt i et år nylig, og stadig tilbakevendende hovne lymfeknuter på halsen. Søvnproblemene mine er sagnomsuste, og hadde det ikke vært for medikamenter, hadde jeg klikket. En gang var jeg våken i fem døgn, men det er sjeldent! Jeg drømmer ekstremt rikt, særlig når jeg har "økedager". Er veldig var for lukt og smak, og kaster lett opp hvis det er en ekkel lukt i nærheten. Har irritabel tykktarm, med mest forstoppelse. Vanvittig diaré når det slår til. Har blitt akuttinnlagt flere ganger for akutte, helt sinnsyke, magesmerter. Flere av gangene har de ikke klart å diagnostisere, bare behandlet med AB. Et par ganger har de funnet betennelse. Før var jeg helt vanvittig flink til å lære utenat, nå må jeg kjempe utrolig hardt, og bruker veldig lang tid. Men, hukommelsen min er ikke så verst. Det dukker opp blåmerker som ut av ingenting på kroppen, og jeg blir ofte nummen i hendene.

Tror det var det meste. Altså, det som ikke er konstant er smertene og tapet av energi. Men hva er lite energi? Når jeg er i "friske" perioder, er jeg utslitt etter at vi har handlet i tre butikker på lørdag. Da orker jeg ikke å lage mat når vi kommer hjem. Legger meg på sofaen mens min bedre halvdel tar seg av unger og middagsmat. Men er det sliten nok? Og hva med gode perioder? Når jeg ikke har energi er det på 0%, men i korte perioder, klarer jeg alt! I mellomtiden varierer det. Håper ikke dette er provoserende for dere som er veldig dårlige hele tiden. Jeg vil bare sende varme tanker til dere <3 Det er vondt og tøft, men vi må bare håpe på en kur! God klem!

User avatar
GoldenLioness
Husvarm
Husvarm
Posts: 34
Joined: Sat Nov 26, 2016 15:49

Re: Kan det komme i perioder?

Post by GoldenLioness »

Jeg har ME og det du gjør er ikke forenlig med ME sånn som jeg har det iallefall.

Jeg er ikke sliten. Det er en underdrivelse. Det er som om jeg har vært på verdens største fyllekule, konkurrert i triatlon og ikke sovet på 4 uker og dermed har alt av smerter, stølhet, kvalme og svimmelhet det medfører på en gang. Det er som om kroppen slår seg av.

Et eksempel er at jeg tok sykkeltest hos Aasen på letteste motstand og fikk 143 i puls på under 30 sekunder og har hatt PEM siden da(3 uker siden).

Jeg kan aldri planlegge dager i forveien fordi jeg ikke vet hvordan formen er.

Jeg våkner opp «fyllesyk» hver morgen med intens kvalme så er ofte avhengig av reisesyketabletter for å roe det ned. Når jeg har dårlig periode så har jeg et ekstremt trykk inni hodet, det stikker bak øynene, får ekstreme muskelsmerter og anfall der kroppen slå seg av og blir lammet. (Anbefaler deg å se filmen Unrest som viser hvordan en med ME lever). Noen ganger er jeg så svimmel at jeg ikke engang kan drikke noe på et døgn uten å kaste opp og jeg klarer fysisk ikke å gå til toalettet engang fordi beina gir etter. En gang måtte jeg faktisk slepe meg inn på badet med flere pauser hver vei.

Hukommelsen svikter og konsentrasjonen er på bånn. Legen min sa at det var som om en har demens fordi man er så kognitivt sliten. Jeg kan f.eks stå lenge å prøve å skru pastalokket på melkekartongen før jeg innser hva jeg driver med.

Jeg har gode perioder, men da må jeg fremdeles begrense meg og kan ikke gjøre for mye for da smeller det temmelig raskt og lenge(opp til måneder etterpå). Å være aktiv i flere dager på rad vil ikke gå. Kan strekke strikken på en god dag, men igjen; da vil jeg ikke fungere dagen etter.

Jeg skal selvsagt ikke påstå at du ikke kan ha ME, men om du har ME så vet du at sliten ikke er rett ord å bruke. En må nesten oppleve det for å forstå at sliten er en god dag :P
Be patient.

Sometimes you have to go through the worst to get to the best

hufsamor
Groddfast
Groddfast
Posts: 1880
Joined: Tue Sep 11, 2012 07:40

Re: Kan det komme i perioder?

Post by hufsamor »

Det er flere med me diagnose som er i deltidsjobb. Eller som kan stå på i perioder for så å kræsje i perioder. Noen holder på slik en stund før de kanskje ender opp sengeliggende for lengre perioder.

Lasse
Husvarm
Husvarm
Posts: 24
Joined: Mon Sep 19, 2016 20:58

Re: Kan det komme i perioder?

Post by Lasse »

ME kan være forskjellig fra person til person.
Noen personer er 100% sengeliggende og andre kan være i full jobb.

Alle som har ME og FM symptomer bør undersøke om de har POTS syndrom.
Man regner med at 25 til 50% av alle med ME også har POTS syndrom.
POTS syndrom er også vanlig hos de som har FM og IBS.
Mange leger vet ikke hva POTS syndrom er, noe som gjør at det er få som får diagnosen.
Rundt 90% av de med POST vil få god bedring ved bruk av medisiner som senker pulsen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Postural_ ... a_syndrome

Norsk Google oversettelse:
https://translate.google.com/translate? ... edit-text=

Post Reply